banner ad

Индрише

(Pelargonium roseum)

Наричана още – лезетра, розена, мухогон

Използвана част – листа, цветове, връхни части от стеблото (Herba Pelagronii Rosei)

Данни за химическия състав – етерично масло, витамин С, полифеноли.

Действие – антисептични действие, разширява кръвоносните съдове, подобрява храносмилането, редуцира нивото на кръвната захар, кръвоспиращо, укрепва кръвоносните съдове. Миризмата му гони инсектицидите. 

Приложение в природната медицинавътрешно: при диабет, при сърдечно-съдови смущения, при високо кръвно, за лечение на язва на дванадесетопръстника, хемороиди, диария, бронхит, мастит, гнойна ангина, при маточни кръвотечения, общоукрепващо средство след прекарано боледуване.
Външно: при кожни възпаления, изгаряния, трудно зарастващи рани.
Инхалации: при безсъние и депресии.

Начин на приготвяне – 10-15 свежи листа се слагат в 1 литър кипяща вода. Ври 10 минути. Друга рецепта: 200 гр мед, сокът на 3 лимона и 20 стрити пресни листа. Сместа се съхранява в стъклен съд на прохладно място.

Начин на приемане – при диабет се взима от отварата по една кафеена чашка сутрин 30 мин преди хранене или се изяждат 2 пресни листа пак сутрин на гладно. При сърдечно-съдове смущения отварата от листа и цветове се взима 3 пъти на ден по 3 лъжици преди хранене. Може да се приема вместо това сместа от индрише с мед и сок от лимон. При кожни заболявания и трудно зарастващи рани се слаган лапи от пресни листа или пресен сок от билката.

Странични действия – може да предизвика алергична реакция.

Забележка – участва в сборни чайове. Индришето съдържа етерично масло със състав, близък до този на етеричното масло от роза, затова има подобен аромат. Това етерично масло е известно в търговията под името „тереше“. С него се фалшифицира розовото масло. Индришето е популярно като подправка за ароматизиране на сладка. Индришето не се среща диворастящо, защото е хибрид. Отглежда се главно в сакси в домашна обстановка. При изсушаване ароматът на билката индрише се губи и се снижава количеството на етеричното масло.

Публикувано в: Билки

Tags:

RSSКоментари (0)

Trackback URL

Вашият коментар

You must be logged in to post a comment.